11. februára 2017

RADY OD ZAHRADKAROV


Nie je nic vzacnejsie, ako dostat radu, ked nieco nevieme. A tato rada je este vzacnejsia, ak ju dostaneme od niekoho, kto uz ma s nasim problemom skusenosti s pozitivnym vysledkom.
Tu su zozbierane skusenosti mnohych z vas...

Ceresna strom 
Pri strihani treba byt opatrny, pretoze tu plati zasada: cim viac strihame, tym viac rastie novych konarov a menej ovocia.

Stromy sa strihaju az po dovrseni 3 rokov zivota.

Paradajky sadime kazdy rok na ine miesto. Takto zabranime vzniku roznych chorob, najma hubovych.

Vzdialenosti medzi stromami
Jablon/hruska: 6-7 metrov
Ceresna: 8-9 metrov
Slivka, marhula, visna: 5-6 metrov
Orech, gastan: 8-12 metrov

Sliepky
Ak pridame do krmiva pre sliepky jogurt, zdvojnasobi sa mnozstvo znasanych vajicok.

Vianocna hviezda
Nie je az take zlozite dosiahnut, aby sme mali tento kvet viac rokov. Staci len vojst do rytmusu tohto kvetu. Ked strati vsetky listy, odrezeme mrtve casti. Potom ju nechame dva mesiace na chladnom a svetlom mieste. Ked sa vonku zacne zvysovat teplota (minimalna 13°), premiestnime ju von na polotieniste az tieniste miesto. Ak vidime, ze sa velmi zregenerovala, presadime ju do vacsieho crepnika. Zalievame len po troske, ked je zem sucha. Nechame ju takto do septembra a budeme sa tesit z nadherneho krika. Na konci septembra ju premiestnime dnu na tmave miesto (do pivnice) na mesiac a pol. Polievame naozaj len malinko. Listy navrchu dostanu farbu. Vyberieme ju na zaciatku decembra a postupne (nie naraz) ju premiestnime do bytu. Budeme mat kvet krajsi ako predchadzajuci rok.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára