7. februára 2017

AKO PRIPRAVIT PODU NA VYSEV?


Ako si pripravit zahradu? Ako funguje priprava terenu? Ktore su prve kroky? Odkial zacat?
Aby sme mohli zacat s vysadbou, musime si uvedomit, aky teren mame pred sebou. Bol uz niekedy v minulosti pouzivany na pestovanie alebo nie? Ako je poda vystavena slnku a existuje vodny zdroj, ktory nam bude sluzit? Ake je podnebie, kde je moj teren a co sa nam oplati pestovat?
Budeme vychadzat z toho, ze mame teren, ktory nikdy (alebo dlhy cas) nebol pouzity na vysadbu vystaveny dostatocne slnku a so zdrojom vody. Tu su prve kroky, ktore musime spravit na pripravu pody, aby sme ju premenili na zahradu.


Hlavne operacie na pripravu pody su dve: vycistenie terenu a primarne spracovanie pody. Prva je dolezita hlavne v pripade, ze poda nebola dlho pouzita na vysadbu. Spravna priprava zony na pestovanie je dolezita, vlastne nutna, ak chceme nieco pestovat. Skor nez zacneme pouzivat naradie, treba odstranit vsetku burinu a vsetky rastliny, co rastu spontanne. Tie budu urcite pritomne v kazdom terene. Neodporuca sa pouzivat chemikalie na znicenie buriny. Treba si vyhrnut rukavy a odstranit vsetko rucne. Je to tazsie ale efektivnejsie. A okrem toho ak pestovanie vo vasej zahrade zacnete nespravne, zbytocne si pouzitymi pripravkami pripravite otravu vasim buducim rastlinam.

Odstranit neziaduce porasty rucne znamena vytrhat ich aj s korenmi. Mozeme si pomoct aj naradim. Odporucam motyku, pricom netreba kopat hlboko. Staci do hlbky 5 cm, aby sme odstranili korienky travy.

Priprava pody

Nas teren je konecne cisty a mozeme zacat s pripravou pody. Aj tu treba hodnotit velkost terenu a naradie, ktore mame k dispozicii: mozeme pracovat rucne alebo pouzit vhodne stroje.
Rucna priprava pody je vhodna na mensej ploche pouzitim rylu, motyky a hrabli. Sluzi na zmakcenie zeme na povrchu.
Priprava pody strojmi je lahsia fyzicky a rychlejsia, vhodna aj na vacsie plochy. Teren po zorani mame makksi, lahsi a vzdusnejsi. Nakoniec sa hrablami teren zarovna a vidime pred sebou hotovu podu na pestovanie.
Nas teren je pripraveny, aby sme z neho spravili zahradu. Teraz uz staci len maly projekt, co, kde a ako zasadit a treba sa zacat zaujimat o to, akym systemom budeme zahradu zavlazovat.


1 komentár: